strategie directie
Manon van der Meer

Geschreven door Manon van der Meer

In 1996 bracht haar passie voor zwemmen haar op de Olympische zomerspelen in Atlanta. Daar debuteerde zij op de 100 meter vrije slag estafette. Die vrije slag is altijd gebleven. Het jaar 2009, dan ruilt zij haar baan als projectleider in. Manon wil met mensen gaan werken. Net als in topsport realiseert Manon zich dat er balans moet zijn tussen lichaam, geest, werk en privé. Zij ziet de mens en inspireert jou om jezelf te zien.

Strategisch management cruciaal voor bedrijfssucces

Het fundament van zakelijk succes wordt gelegd door de ontwikkeling van strategisch inzicht binnen het management. In dit artikel verkennen we hoe de strategische leiders hun rol kunnen versterken, met als doel de toekomst van hun onderneming veilig te stellen.

Strategisch denken: een visie van Doz en Wilson

Doz en Wilson benadrukken dat door het ontwikkelen van een strategische mindset, succesvolle leiders niet alleen de toekomst van hun bedrijf beschermen maar ook richting geven aan de strategische koers. “Het adopteren van dergelijke competenties stelt ondernemers, directie en hun teams in staat om hun organisaties op een creatieve en effectieve wijze te leiden naar succes in het dynamische zakenlandschap van vandaag.”

Het proces begint met fundamentele vragen: wat is de visie en missie van jouw bedrijf, hoe benader je de markt en waarom en welke producten of diensten bied je hier aan? Duidelijkheid hierover bevordert samenwerking binnen de organisatie, wat leidt tot toename in werkplezier, vermindering van ziekteverzuim, minder fouten en daardoor omzet en winstgroei.

Reflectie & ontwikkeling van strategisch management

Strategisch denken kan je ontwikkelen, maar nog belangrijk is om eerst te reflecteren op je eigen achtergrond. Was je als kind al in staat om snel het grote geheel te zien en intuïtief te handelen met minimale informatie? Misschien ben je om andere redenen de baas geworden; in hoeverre moet je al deze vaardigheden ontwikkelen, of kun je beter een rechterhand vinden die deze kwaliteiten bezit om zo samen het bedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Als strategisch denken niet jouw ding is, kan het forceren ervan contraproductief werken, wat leidt tot vermoeidheid, irritatie, en diepe ontevredenheid. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jou persoonlijk maar ook voor je medewerkers en het bedrijfsresultaat.

Persoonlijke ervaring met strategie en topsport

Zelf heb ik mijn strategische vaardigheden ontwikkeld, verteld Manon, als een manier om mijn emoties te maskeren. Als olympisch wedstrijdzwemster hield ik mijn ware gevoelens voor anderen en mijzelf verborgen met als doel om niet afgeleid te worden. Ik had alleen focus op de prestaties die geleverd moesten worden. Na het inzicht dat mijn gedrag niet effectief was voor mij en mijn omgeving, moest ik met mijzelf aan de bak. Nu kan ik bewust kiezen welke vaardigheden ik op welk moment inzet. Wanneer ik vaardigheden niet beheers vraag ik om hulp.

Het is cruciaal om je rol als visionair leider op een duidelijke en opvallende manier te tonen. Niet als de alwetende profeet die een verre stip aan de horizon vaststelt. Niet als een compromissen sluitende beslisser die een gemiddelde oplossing bedenkt om iedereen tevreden te stellen. Ook niet door slechts één keer per jaar een ‘hei-sessie’ te organiseren om terug en vooruit te kijken. Als strategisch leider ben je voortdurend betrokken bij de lange termijn processen. Elke keer opnieuw, wanneer er nieuwe gebeurtenissen plaatsvinden die de wereld of de organisatie op hun grondvesten doen schudden: reflecteren, communiceren en handelen. Het is een voortdurende dans van strategisch denken, delen van inzichten en proactief handelen. Wees trouw aan jezelf en ontdek je ware potentieel, of dat nu betekent dat je zelf strategisch leert denken of dat je iemand inhuurt die deze kwaliteiten van nature bezit.

Word een strategische leider!

Ben je klaar om jouw strategisch management te verbeteren en samen de uitdagingen van het hedendaagse zakenlandschap aan te gaan? Neem contact op met De Reus B.V., business coaching en training voor een vrijblijvend gesprek. De Reus is de plek voor diverse trainingen en 1-op-1 coaching . Samen werken we aan de versterking van jouw bedrijf en jouw persoonlijke groei. Jouw toekomstige bedrijfsvoering hangt af van de strategische keuze die je nu maakt!