Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Situationeel leiderschap; wat is het en past dit bij jou?

Als ondernemer heb je niet op de ‘leidinggeven’ school gezeten. Vaak ben je door het succes van je onderneming gedwongen om medewerkers aan te nemen. Hoe groter je bedrijf, hoe meer je de inspirerende leider of manager moet zijn.

Verschillende leiderschapsstijlen

Eerder schreef ik al over dienend leiderschap; dan sta je in dienst van de medewerker. ‘Wat heeft de medewerker nodig om zo optimaal mogelijk te functioneren’ is de vraag die je bij ieder persoonlijk gesprek met de medewerker stelt.

Wat is situationeel leiderschap en hoe pas je dit toe?

Situationeel leidinggeven is leidinggeven aangepast aan de mate van sturing en de mate van ondersteuning die een medewerker nodig heeft. Er zijn vier soorten stijlen van leiding geven. Er is geen algemeen geldende goede stijl van leidinggeven. De stijl van leidinggeven kan je het beste koppelen aan de behoefte en het gedrag van de individuele medewerker. Dit zogenaamde ‘competentieniveau’ bestaat uit drie elementen:

  1. Kennis & vaardigheden
  2. Motivatie
  3. Zelfvertrouwen

Situationeel leiderschap

Het gedrag van de leidinggevende is gekoppeld aan het waarneembare gedrag van de individuele medewerker. Per situatie past een leidinggevende zijn stijl van leidinggeven aan. Binnen situationeel leiderschap is ‘situationele controle’ belangrijk. Dat is de mate waarin jij als leidinggevende in staat bent om het gedrag van jouw medewerkers te beïnvloeden.

Door het gedrag van de medewerkers te observeren en jouw gedrag aan te passen, is het voor jou als leider mogelijk om te voorspellen wat het resultaat gaat zijn van jouw ingrijpen. Ook wel strategisch schaken op niveau ;).

Vind de leider in jezelf; ik help je verder!

Ben jij op zoek naar de optimale vorm van leidinggeven voor jou, in jouw bedrijf en voor jouw medewerkers? Ik ben ervan overtuigd dat jij dit kan, je hoeft het alleen maar te zien!

Heb je hier moeite mee en kan je wel een sparringpartner gebruiken? Als Business Coach help ik je graag verder! Samen kiezen we een duidelijk pad en passen we o.a. zelfreflectie toe.

Meer weten? Neem contact met mij op!