Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Dienend leiderschap; wat is het en past dit bij jou?

Stel belangen van anderen op de eerste plaats, heb de wijsheid om te zien wat nodig is, de capaciteiten om daar iets mee te doen en de moed om daarnaar te handelen. Leiderschap is een proces waarbij een individu in een groep of organisatie anderen bewust beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Meer over dit type leiderschap vertel ik je hieronder.

Dienend leiderschap betekenis

De kern van dienend leiderschap gaat om het dienen van de belangen van personen en organisaties die invloed ondervinden of invloed kunnen uitoefenen op jouw organisatie. Ook wel stakeholders. Je vraagt je af waaraan je een waardevolle bijdrage kunt leveren en hoe je dat het best kunt doen. Op basis daarvan zet je producten/diensten in de markt en stuur jij je mensen aan.

Onderzoek dienend leiderschap en leiderschap kenmerken

In Amerika zijn er veel onderzoeken gedaan naar leiderschap en dienend leiderschap. Hoe is het mogelijk dat soldaten hun leven willen geven voor hun sergeant? Simon Sinek vertelde in een interview wat hij tijdens een oefening met een peloton heeft gadegeslagen.

Er waren 10 man en maar 9 maaltijden. De sergeant gaf zijn maaltijd aan een soldaat die niets te eten had gekregen. Het resultaat was dat iedere soldaat een lepel van zijn maaltijd met de sergeant deelde. Dat is dienend leiderschap. De leider vroeg nergens om maar gaf zijn deel weg en bouwde aan groepscultuur: ”Ik offer mezelf op want jij bent belangrijk in mijn team, ik vertrouw mijn leven aan jou toe.” De groep reageert solidair en doet een klein offer waardoor de kracht van het totaal intact blijft. Aan die groep wil jij in het veld jouw leven toevertrouwen. Ze komen elkaar halen uit de vuurlinie en dekken elkaar in de strijd.

De 10 populaire voorbeelden van dienend leiderschap (met principes) voor  2023 - AhaSlides

Definitie leiderschap en mijn persoonlijke ervaring

De definitie van leiders zijn mensen die doelen stellen waar anderen zich voor willen inzetten. Maar hoe werkt dit binnen jouw bedrijf? Hieronder deel ik een persoonlijk verhaal over mijn ervaring met leiderschap.

Ik was 22 jaar en werd verantwoordelijk voor een slagerij. In die tijd beende we zelf uit en maakten we het vlees verkoopklaar. We verkochten het in een voorverpakking en aan de toonbank. Het totale proces van inkoop, productie en verkoop was mijn verantwoordelijkheid. Wanneer ik klanten hielp, wilde sommigen liever door de chef geholpen worden. Ik riep dan een oudere medewerker die deze klant vervolgens hielp. De oudste slager was 64 jaar. Alle managementlessen (ook de Albert Heijn opleidingen) waren niet van toepassing op een groep van 14 man/vrouw waar ik de jongste van was. Ik kwam niet weg met sturend leidinggeven, want wat had ik te vertellen als broekie?

Ik werd gedwongen om mijn dienend op te stellen. De eerste week ben ik begonnen met schoonmaken; van het ontvangsthalletje naar de cel en de verwerkingsruimte, je kon overal je haren in de glans van de tegels kammen. De processen heb ik versimpeld en de werktijden meer in lijn gebracht met de behoefte van de klant. Ik liet mensen meer doen wat ze leuk vonden en waar ze goed in waren. Het gevolg? Ik kreeg respect en de medewerkers gunde mij mijn leermomenten, want wat heb ik fouten gemaakt! Maar successen werden mij ook gegund en die waren er zeker om te vieren. De omzet was na 2 jaar verdubbeld, we haalden de urennormering en de marge was geen probleem. We waren trots op het product dat wij leverde en de klanten waren trots dat zij bij ons hun vlees konden kopen.

Door mijn werkgever Albert Heijn werd ik overgeplaatst naar andere winkels waar een probleem was. Ik voelde mij geroepen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Ik kwam erachter dat wanneer de neuzen één kant op stonden, het veranderproces erg snel voor elkaar was. Ik maakte de medewerkers toen tot mijn vijand, dan hadden ze namelijk een gezamenlijke vijand en daarmee was de eerste beweging in gang gezet. De veranderingen waren snel gerealiseerd. Trots ben ik niet op deze periode want ik heb mensen beschadigd en vijanden gemaakt, geen enkele vriend.

Pas later ben ik erachter gekomen dat de dienende en coachende stijl het meest bij mij past. Randvoorwaarden creëren waardoor medewerkers zo goed mogelijk kunnen functioneren. Ze laten groeien boven hun niveau. Daarvoor moet je zelfvertrouwen hebben en vertrouwen kunnen geven.

Wil jij jouw bedrijf met leiderschapsstijl naar een volgend niveau tillen?

Ben je ondernemer en wil je jouw ideale leiderschapsstijl inzetten om jouw bedrijf naar een volgend niveau te brengen maar weet je niet hoe? Als business coach help ik je met het realiseren van de groei van jou als ondernemer en daardoor ook van jouw mensen.

Ondernemer coaching helpt om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe jij de meeste energie overhoudt om jouw dromen te vervullen. Gedurende het traject werken we samen naar het gestelde doel toe: het laten groeien van jouw onderneming!

Meer weten? Neem contact met mij op!