Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Effectief leiderschap & relaties; goed leren begrijpen

‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Normaal gesproken proberen we eerst zelf begrepen te worden. De meeste mensen luisteren niet naar het antwoord. Ze zijn of aan het spreken of bereiden zich voor om te gaan spreken. “We zien de wereld niet zoals die is, we zien de wereld zoals wij zijn”. Dit artikel gaat over voor mij belangrijk werk van Dr. Stephen R. Covey.

Met compassie luisteren

Luisteren met compassie, is luisteren met de intentie om te begrijpen. Ook is ‘met compassie luisteren’ krachtig omdat het je bruikbare informatie geeft om mee te werken. Het kost tijd, maar lang niet zoveel tijd als het kost om uiteindelijk weer terug te krabbelen en misverstanden recht te zetten.

Verschil in perceptie

Wanneer je leert om goed naar anderen te luisteren (ook zeer belangrijk bij dienend leiderschap), zul je enorme verschillen in perceptie ontdekken. Het is ieder zijn eigen waarneming en interpretatie van de werkelijkheid. De impact van deze verschillen zal je waarderen wanneer men gaat samenwerken in onderling afhankelijke situaties. Willen begrijpen vereist aandacht, begrepen willen worden vergt moed. Hiervoor moet je namelijk transparant zijn, dat voelt kwetsbaar. Win/win-oplossingen vereisen een hoge mate van beide.

Cirkel van invloed

Pro activiteit als eigenschap is enorm krachtig. Jij kiest ervoor om iets wel of niet te doen en dit ligt volledig binnen jouw invloedssfeer. Als je hiervoor kiest en het doet, wordt je cirkel van invloed direct groter. Je kan vanaf nu en per direct al pro activiteit toepassen. Gewoon doen!

Zo behaal jij daadwerkelijk jouw persoonlijke en/of bedrijfsdoelen!

Ben je ondernemer en wil jij effectief leiderschap toepassen? Een gemotiveerde club met mensen om jou heen creëren en hierdoor jouw bedrijf naar een volgend niveau brengen maar weet je niet hoe? Als business coach help ik je verder met het realiseren van de groei van jou als ondernemer en daardoor ook van jouw mensen!

Ondernemer coaching helpt om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe jij de meeste energie overhoudt om jouw dromen te vervullen. Gedurende het traject werken we samen naar het gestelde doel toe: het laten groeien van jouw onderneming!

Meer weten? Neem contact met mij op!