Strategisch Plan van Aanpak - Jouw Succes

Bij De Reus B.V. draait alles om het helpen van ondernemers en bedrijven bij het behalen van hun persoonlijke en zakelijke doelen. Als ervaren business coach en strategisch adviseur, ondersteunt De Reus Business jou bij het ontwikkelen van een op maat gemaakt plan dat zorgt voor blijvende groei en succes.

Jan de Reus, oprichter

STEPPING STONES

5 VERSNELLINGEN METHODE

COMPAGNON ZONDER AANDELEN

SPECIFIEKE BEDRIJFSVRAAG STUKKEN

Stepping Stones Methode - De Stappen naar Succes

De Stepping Stones Methode van De Reus B.V. biedt een gestructureerd en doelgericht pad om jouw bedrijf te laten groeien. Deze methode helpt jou stap voor stap vooruit, zodat je nooit meer in valkuilen valt en altijd de juiste koers kunt bepalen. Elke stap in dit proces is ontworpen om jou en jouw bedrijf te ondersteunen in het bereiken van duurzame successen.

1.

START BIJ HET BEGIN

JIJ VERTELT GEWOON WAT JE DRIJFT EN JIJ HOEFT NOOIT MEER TE TWIJFELEN

Om te starten met dit programma is het belangrijk om te beginnen bij het begin, ‘het waarom’ van jouw onderneming. Door je beslissingen te toetsen aan ‘het waarom’ wordt het voor jou, als ondernemer, makkelijker. Voor jouw medewerkers is het duidelijk waar jij en dus ook jouw bedrijf voor staat. Je klanten zullen jou graag willen helpen met het verwezenlijken van jouw droom.

Als Business Coach kom ik vaak mooie en pakkende verhalen tegen over het ontstaan van een onderneming. Wanneer een ondernemer bij ‘het waarom’ komt van zijn onderneming, voelt deze eerst emotie en dan komt er passie los. Een stuwraket, vol met energie.

De kunst is om ‘het waarom’ in één korte zin onder woorden te brengen. Wanneer dat je lukt, kun je deze zin overal voor gebruiken. Bijvoorbeeld op je etalage, visitekaartje, website, je marketingcampagne en meer.

Het is voor iedereen duidelijk waar jij voor staat

2.

START MET HET EINDE VOOR OGEN

JIJ BENT GEEN SLACHTOFFER, JIJ HEBT JE ROER IN HANDEN

Sommigen beginnen gewoon en zien wel waar het schip strandt. Deze visie kan succesvol zijn. Echter zonder einddoel voor ogen, is ieder obstakel een doel op zich. Zonder plan dan is er geen controle en overkomen de dingen jou, je bent het slachtoffer van…

Als ondernemer heb jij pro-activiteit als levensvisie en jij neemt verantwoordelijkheid voor jouw gedachten en daden. Wanneer jij vanuit deze visie je onderneming bestuurt, start je altijd met het einddoel voor ogen. Jij bepaalt voor de toekomst je doelstelling in omzet, marge, eventueel het marktaandeel en legt deze vast.

Daarna beschrijf je jouw probleemstelling, dit is je (business) coachvraag. Vervolgens toets je jouw probleemstelling aan stepping stone 1, ‘de waarom’ vraag.

Jij wordt geen slachtoffer, jij bepaalt jouw koers en jij houdt het roer doelgericht in handen

3.

HET ANALYSEREN VAN DE OMGEVING

JE NEEMT NIETS AAN, JE ONDERZOEKT  

In deze fase ga jij in je helikopter zo hoog mogelijk vliegen om een duidelijk overzicht te krijgen. Je trekt het internet leeg en sorteert alles wat te maken heeft met mondiale ontwikkelingen waarvan jij denkt dat het indirect invloed kan hebben op jouw business.

Daarna daal je wat met je helikopter, definieer jij jouw markt en ga je analyseren wat er in debetreffende markt gebeurt. Wat zijn de toetredingsbarrières? Kan er zo maar een nieuwe concurrent instappen? Kun jij een andere markt uitzoeken met jouw product? Hoe zijn de concurrentieverhoudingen en de bedrijfskolommen in jouw markt of in andere markten? Wat zijn jouw huidige klantenprofielen? Je kijkt naar de klanten in de markt en hun behoeften.

Je baseert je op feiten, pas dan wil jij conclusies trekken

4.

INTERNE ANALYSE

IK BEN HART VAN MIJN BEDRIJF

 

 

In deze fase duiken we diep in de interne structuur van jouw bedrijf. We analyseren de samenhang tussen je bedrijfswaarden, processen en interne structuren. We nemen je financiële cijfers onder de loep, onderzoeken de invulling van de marketing P’s, en kijken naar hoe je bedrijfsvoering zich verhoudt tot je strategische doelen. Het is essentieel om te begrijpen hoe alle onderdelen van je organisatie met elkaar samenwerken om de gewenste resultaten te behalen.

Jij kent je bedrijf als geen ander – je bent immers het fundament waarop het bedrijf is gebouwd. Door deze grondige interne analyse krijg je inzicht in waar jouw bedrijf staat, welke processen goed werken, en waar er ruimte is voor optimalisatie en verbetering. Dit stelt je in staat om strategische keuzes te maken die je bedrijf verder helpen groeien.

Ik ken mijn bedrijf want ik ben mijn bedrijf  

5.

DE CONFRONTERENDE CONFRONTATIE MATRIX

DOOR SCHUREN KRIJG JE GLANS    

In deze fase voeren we een SWOT-analyse uit. Dit is een sterkte-zwakte analyse van zowel jou als jouw bedrijf. Het is de kunst om van de externe bedreigingen die je tegenkomt, strategisch kansen te maken. Door deze benadering kijk je naar je bedrijfsomgeving met een frisse blik, en leer je hoe je zowel interne als externe factoren kunt gebruiken om je positie te versterken.

Het is van cruciaal belang om met een open en kritische blik naar de conclusies van deze matrix te kijken. Alleen door de zwaktes van je bedrijf te erkennen, kun je ze omzetten in sterke punten en je concurrentiepositie verbeteren.

Jij kent je kracht en denkt altijd in kansen. Met deze confrontatie van je bedrijfsstrategieën leer je hoe je jouw bedrijf verder kunt ontwikkelen door slimme keuzes te maken, risico’s te minimaliseren en externe invloeden om te zetten in strategische voordelen.

Jij kent je kracht en denkt in kansen  

6.

PROBLEEMSTELLINGEN EN DOELSTELLINGEN

MAAK VAN EEN DROOM GEEN NACHTMERRIE    

Veel ondernemers die bij stap 6 beginnen, zonder de voorgaande fasen zorgvuldig door te nemen, belanden in een nachtmerrie. Zonder een gedegen en heldere analyse is het onmogelijk om de juiste oplossingen te vinden. Wanneer je niet volledig op de hoogte bent van de stand van zaken in jouw markt en jouw bedrijf, sla je vaak de plank mis. Dit kan leiden tot kostbare en demotiverende fouten die het succes in de weg staan.

Jij daarentegen bent proactief en hebt goed in kaart waar jouw bedreigingen en kansen liggen. Samen met mij als je Ondernemers Coach maken we een gedetailleerde analyse, zodat we helder kunnen dromen over de toekomst. Een toekomst die geen nachtmerrie wordt, maar juist leidt naar succes en groei. 😊

A dream is not something to wake up from but something that wakes you up

7.

DE VOORWAARDEN

GELOOF NIET IN SPROOKJES    

In deze fase worden de onderzochte oplossingen systematisch op een rij gezet, en de verschillende scenario’s worden doorgerekend. Dit stelt je in staat om een weloverwogen keuze te maken die niet alleen past bij je strategische doelen, maar ook voldoet aan de voorwaarden die we eerder in Stepping Stones 1 en 2 hebben geformuleerd. Het is belangrijk dat je keuzes in lijn zijn met je missie en de toekomstvisie voor je bedrijf, zodat ze bijdragen aan de langetermijndoelen.

Bij het maken van deze keuzes worden noodzakelijke aanpassingen in je strategie en organisatie in kaart gebracht. Denk hierbij aan veranderingen in je marketing P’s, je productaanbod, je prijsstrategie, maar ook aan de organisatiestructuur en bedrijfsprocessen. Deze aanpassingen worden zorgvuldig beschreven en opgenomen in het plan, zodat je een concrete en realistische aanpak hebt om je doelen te realiseren.

Het draait hierbij niet om dromen, maar om calculeren en het nemen van gefundeerde beslissingen. Geloof niet in sprookjes, maar bereken je droom. Je kiest ervoor om je droom werkelijkheid te maken door strategisch te plannen en de noodzakelijke stappen zorgvuldig te zetten. Dit proces zorgt ervoor dat je onderneming stevig geworteld blijft, zelfs wanneer je nieuwe wegen inslaat.

Geloof niet in sprookjes, bereken je droom en je kiest ervoor om jouw droom werkelijkheid te maken  

8.

DE PLANNING

HOEZO EEN PLAN, DAT VERANDERT TOCH ALTIJD    

In deze fase stellen we een gedetailleerd implementatieplan op. De kernvragen die hierbij centraal staan zijn: Wat moet er gebeuren, hoe gaan we dit doen, wanneer voeren we het uit, en wie is verantwoordelijk voor welke taken? Dit proces helpt ons te zorgen dat we duidelijke doelstellingen hebben voor elke stap in de implementatie en weten wie welke rol speelt.

Bij grotere aanpassingen wordt er ook gekeken naar change projecten, waarbij de focus ligt op hoe interne organisatorische veranderingen worden doorgevoerd. We kijken naar de mogelijke weerstand die kan ontstaan binnen het bedrijf en hoe we deze kunnen overwinnen. Tegelijkertijd onderzoeken we de impact van de veranderingen op externe belanghebbenden, zoals klanten, partners of leveranciers, en zorgen we ervoor dat zij geen negatieve effecten ervaren van de nieuwe strategieën.

We creëren een gedetailleerde timetable zodat we systematisch en gecontroleerd te werk gaan. Dit zorgt ervoor dat we het tempo kunnen aanpassen en waar nodig kunnen vertragen of versnellen. De implementatie wordt zorgvuldig voorbereid, met als hulpmiddel het OGSM-model, zodat je jouw bedrijf effectief kunt besturen op één A4’tje.

Failing to plan is, planning to fail  

9.

IMPLEMENTATIE

WANNEER DE WIND VERANDERT PAS IK MIJN ZEILSTAND AAN    

Het uur van de waarheid is aangebroken – dit is het moment waarop de strategie werkelijkheid wordt. De implementatie van je plan begint nu. Omdat alle voorwaarden zorgvuldig zijn opgesteld en vastgelegd, kun je met vertrouwen je successen vieren en tegelijkertijd snel bijsturen als zich afwijkingen voordoen. Dit is het moment waarop je weer volledig achter het roer van jouw onderneming zit en de volledige controle hebt over de koers en de snelheid van je bedrijf. Je hebt nu de nodige gegevens en inzichten om weloverwogen beslissingen te nemen, zodat je koers kunt corrigeren wanneer dat nodig is.

De uitvoering van je plan is het cruciale punt waarop succes wordt bepaald. Een goed idee is pas echt waardevol wanneer het succesvol wordt geïmplementeerd. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelstellingen daadwerkelijk gaat behalen en je bedrijf verder laat groeien.

A good idea is only as good as its implementation  

9B.

BIJSTUREN

 

WANNEER DE WIND TE VEEL VERANDERT STEL IK MIJN KOERS BIJ    

In de dynamische wereld van ondernemerschap kunnen marktomstandigheden, concurrentie of andere externe factoren plotseling veranderen. Wanneer dit gebeurt, ben jij in staat om je koers bij te sturen. Omdat je stevig achter het roer van je onderneming staat, kun je snel schakelen en proactief reageren op veranderingen. Dit vermogen om flexibel te blijven en de situatie te doorzien, stelt je in staat om je bedrijf op koers te houden, zelfs als de omstandigheden onvoorspelbaar zijn.

Het is een krachtig gevoel van controle, omdat je altijd ahead of the curve bent. Je kunt anticipeerend handelen, veranderingen verwelkomen, en daardoor je bedrijf sneller en effectiever aanpassen dan je concurrenten. Dit stelt je in staat om te blijven groeien, ongeacht de uitdagingen die op je pad komen.

Ahead of the curve  

DE 5 VERSNELLINGEN METHODE

Je onderneming groeit, maar stagneert de vooruitgang?

Als ondernemer merk je misschien dat de groei van je bedrijf begint te stagneren. De organisatie loopt vast, ondanks dat de processen diep in je bedrijf zijn verankerd. Helaas bieden deze processen niet langer wat nodig is om de gewenste groei en progressie te realiseren. Dit is een veelvoorkomend probleem voor ondernemers die hun organisatie willen laten groeien. Maar geen zorgen, ik laat je zien hoe je in 5 stappen efficiënt kunt groeien, terwijl je de volledige grip op je bedrijf behoudt. Dit doe je door gebruik te maken van de 5 Versnellingen Methode.

Door deze methode kun je strategische keuzes maken en interne obstakels overwinnen. Het stelt je in staat om processen te optimaliseren en je organisatie opnieuw af te stemmen op je doelen. Het is tijd om versnelling te maken zonder de controle te verliezen.

COMPAGNON ZONDER AANDELEN

Als leider van een organisatie kan het erg eenzaam zijn aan de top. Je hebt de leiding over je bedrijf, maar soms is het moeilijk om een klankbord te vinden dat écht begrijpt waar je tegenaan loopt. Tijdens onze business sessies komen we regelmatig samen om in een open en transparante setting te bespreken waar je mee worstelt. Soms biedt dit de ruimte om stoom af te blazen, zodat je weer met frisse energie verder kunt.

Andere keren duiken we dieper in de gesprekken om te bepalen wat je nodig hebt om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Deze sessies zijn ontworpen om je strategisch advies te bieden en tegelijkertijd de ruimte te creëren voor reflectie en groei. Met mijn begeleiding als jouw compagnon zonder aandelen krijg je de steun die nodig is om strategische keuzes te maken en jouw bedrijf verder te ontwikkelen.

SPECIFIEKE BEDRIJFSVRAAG STUKKEN

1.

Hoe lossen we het gespecificeerde bedrijfsprobleem op?

    • Wat is de strategie die we gaan volgen om onze doelstellingen te behalen?
    • Hoe zorgen we ervoor dat we onze doelstellingen op een efficiënte manier bereiken?
    • Hoe gaan we om met concurrentiedruk en de veranderende markt?
    • Wat zijn onze plannen om in te spelen op veranderingen in de vraag van klanten?
    • Hoe wordt onze strategie aangepast op het gebied van duurzaamheid?

2.

Structuur: Welke structuur hebben we nodig om deze strategie uit te voeren?  
    • Hoe is ons bedrijf/team verdeeld en welke rollen zijn er binnen de organisatie?
    • Wat is de hiërarchie binnen ons bedrijf en is deze effectief?
    • Hoe coördineren de verschillende afdelingen hun activiteiten en werken ze samen?
    • Hoe sluiten teamleden zich aan op de doelstellingen van het bedrijf?
    • Wordt de besluitvorming en controle centraal of decentraal uitgevoerd? Is dit optimaal gezien onze strategie?
    • Waar lopen de communicatielijnen? Zowel expliciet als impliciet?

3.

Systemen: Welk bedrijfssysteem moeten we gebruiken of uitvinden om de strategie uit te voeren?  
    • Wat zijn de belangrijkste bedrijfsystemen die de organisatie ondersteunt? Denk hierbij aan financiële systemen, HR-systemen en communicatiesystemen.
    • Waar bevinden de controles zich en hoe worden ze geëvalueerd en aangepast?
    • Welke interne regels en processen zorgen ervoor dat het team op koers blijft en efficiënte resultaten behaalt?

4.

Gedeelde waarden: Welke principes helpen ons onze doelen te bereiken?

 

    • Wat zijn de kernwaarden die ons als organisatie drijven?
    • Wat is de bedrijfscultuur of teamcultuur die we nastreven?
    • Hoe sterk zijn de gedeelde waarden binnen ons team en bedrijf?
    • Welke fundamentele waarden werden de basis van ons bedrijf, en hoe versterken ze onze strategie?

5.

Stijl: Welke leiderschapsstijl helpt ons om strategische doelen te bereiken?

    • Hoe participatief is de leiderschapsstijl binnen het bedrijf?
    • Hoe effectief is ons leiderschap in het sturen van de organisatie richting succes?
    • Zijn onze medewerkers competitief of coöperatief ingesteld, en wat zijn de gevolgen hiervan voor de samenwerking?
    • Werken wij met echte teams die bijdragen aan de visie, of zijn er alleen werkgroepen die niet optimaal functioneren?

6.

Personeel: Hoe ondersteunen we teamleden in hun groei?

 

 

    • Welke posities of specialisaties zijn vertegenwoordigd binnen het team?
    • Welke posities moeten worden ingevuld om de organisatie verder te versterken?
    • Zijn er hiaten in de vereiste competenties die we moeten aanvullen?
    • Hoe creëren we een goed werkgeverschap waarbij medewerkers zich ondersteund en gewaardeerd voelen?
    • Wat doen we om een veilige werkomgeving te bieden waarin medewerkers zich fysiek en mentaal kunnen ontwikkelen?
    • Hoe bevorderen we een cultuur van inclusiviteit en diversiteit, zodat iedere medewerker zich gelijkwaardig en gehoord voelt?

7.

Vaardigheden: Welke specifieke vaardigheden zijn nodig om te slagen?

    • Wat zijn de sterkste vaardigheden die we binnen ons bedrijf/team hebben?
    • Zijn er lacunes in vaardigheden die we moeten invullen? Zo ja, welke vaardigheden zijn cruciaal voor onze voortgang?
    • Wat staat ons bedrijf/team bekend om in de markt en hoe benutten we deze sterke punten?
    • Hebben de huidige medewerkers de benodigde vaardigheden om hun werk goed te doen? Zo niet, wat moeten we doen om deze te ontwikkelen?
    • Hoe worden vaardigheden gemonitord en beoordeeld in ons team, en hoe zorgen we ervoor dat deze zich blijven ontwikkelen?

De Reus maakt het simpel

Ontdek de kracht van
samenwerken met ons

Inspireren & vertrouwen

Het vertrouwen dat De Reus uitstraalt, gecombineerd met inspirerende inzichten en een frisse kijk op ondernemen.

Seph Smit
DGA Noord, Bergen

De klant is de winnaar

Een prettige samenwerking, interessante gesprekken, persoonlijke coaching van mijzelf en binnen het team. De klant is de winnaar.

Jan-Hein van Spaandonk
Brandmanager SPAR Holding

Eén kop koffie

De keuze om eens een kopje koffie met Jan te drinken is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

David Hoppenbrouwers
DGA Davids Gelato

Meer door De Reus

Explosieve groei, meer omzet, meer winst, zijn het gevolg van deze keuze en stappen.

Alex Mars
DGA Mega-Des

Inspirerende sparringsessie

Hij liet me inzien dat je niet kunt veranderen voordat je weet waar je precies naar toe wilt. We zijn een traject gestart met het definiëren van de doelen en met het maken van de interne en externe analyse wat resulteerde in de SWOT analyse.

Michiel Derks
Director Petfood & Zoos - Kiezebrink Focus on Food

We leren van elke sessie

Door de aanpak van Jan hebben wij het vertrouwen dat we maatschappelijk verantwoord, met respect naar de natuur, kunnen groeien en tegelijkertijd ons idealisme kunnen behouden.

Tessa van Hunen - van der Waal
DGA Pestis Imperium

Soms vind ik Jan bloedirritant

Na een jaar sta ik en mijn bedrijf volledig in onze kracht. Wij zijn de beste versie van onszelf. De winst gaat goed, de omzet en het aantal klanten gegroeid.

Chantal Malestein
Eigenaar BodyVibe

Iedere sessie is waardevol

Door vragen te stellen, weet hij je belangrijkste ontwikkelingspunten bloot te leggen. We komen tot de kern en leggen, door het steeds verder aanscherpen van de visie, de vervolgstappen vast.

Rick de Langen
DGA Gebouwonderhouden.nl

Een review voor De Reus kort houden is lastig

Ik zou een boek kunnen schrijven over de transformatie die ik hier heb meegemaakt. Jan voelt alles haarfijn aan en stelt de kritische vragen die je je als ondernemer vaak zelf niet stelt.

Wessel Vercammen
Eigenaar 'De Massage Broeders'

Fijne ervaringen

Een echte aanrader mocht je hulp zakelijk (en ongemerkt ook privé) nodig hebben, dan ben je bij Jan aan ‘t juiste adres.

Robert Hofman
Eigenaar, Interieur Corner

Stap voor stap

Zijn brede ervaringen en kennis geven een onschatbare informatie aan gesprek en oefenmateriaal, welke confronterend kunnen zijn maar zo leerzaam

Diana Sluis
Eigenaar Sterk en Soepel

Meteen tot de kern

Je krijgt bij hem geen gelegenheid om je te verschuilen achter woorden of jargon.

Sandra van Essen
DGA, Match Point

Resultaat

Helder beleid, helder proces en hoger rendement. Jan is een fantastisch persoon, die anderen graag in zijn/haar kracht zet en verder wil helpen ontwikkelen.

Tim Daamen
Promotions de Spar