Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

OGSM: een krachtige tool voor strategische planning

De OGSM-methodiek is een krachtige tool om je plannen en doelstellingen concreet te maken, zodat ze haalbaar worden. Het helpt je voortgang te meten en focus te houden. Het creëert een bedrijfscultuur van winnen, de OGSM is een eenvoudige manier om strategische keuzes richting alle medewerkers te communiceren.

Wat is OGSM?

OGSM staat voor Objective, Goals, Strategies en Measures, en is een strategische planningstool die helpt bij het behalen van grote doelen en ambities. Het biedt een gestructureerde manier om doelgericht toe te werken naar succes.

Deze methode is geschikt voor zowel grote bedrijven als voor individuele doelen. OGSM is geen nieuwe methode. Het werd al in de jaren 50 van de vorige eeuw door grote bedrijven in Japan gebruikt als strategische planningstool. OGSM is dus een beproefde methode die inmiddels door talloze bedrijven en organisaties is gebruikt

Het voordeel van OGSM

De belangrijkste voordelen van OGSM zijn dat de doelen van medewerkers en organisatie aan elkaar gekoppeld worden. Indirect een samenwerking tussen bedrijf en personeel. De bedrijfscultuur wordt beter omdat scherpe doelen worden gesteld en deze resultaten worden terug gekoppeld naar de medewerkers. Dit geeft medewerkers motivatie en versterkt het gevoel van waarde van hun inspanningen. Alle neuzen staan nu dezelfde kant op. Dit vergroot de kans op het behalen van de ambitie, er ontstaat een positieve wij samen bedrijfscultuur.

Voorwaarden OGSM

Een OGSM-plan moet altijd op één A4 passen. Dit zorgt voor een scherp en minimaal plan. Als het OGSM niet op één A4 past, moet je dus nog scherpere keuzes maken.

Een goed OGSM-plan biedt een strategisch plan, een methode om de voortgang te meten en een manier om te controleren of je op koers ligt om het grote einddoel te halen. Het is als een routeplanner en dashboard in je auto, het helpt jou je koers vast te houden en meet of je op de goede weg zit.

Voorbeeld OGSM

Een bekend voorbeeld van het gebruik van OGSM is de ambitieuze missie van John F. Kennedy om de eerste man op de maan te zetten. Kennedy zag deze ambitie als een manier om Amerikanen trots te maken op hun land en zichzelf. Met behulp van OGSM slaagde hij erin om deze ambitie waar te maken, ondanks de grote uitdagingen waar hij voor stond. Maar ook bij Albert Heijn, De Spar en kleinere bedrijven wordt deze tool gebruikt. Deze tool help met het creëren van focus in heel jouw organisatie, op ieder niveau.

 

Word een strategische leider

Ben je klaar om jouw strategisch management te verbeteren en samen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Neem contact op met De Reus B.V., business coaching en training voor een vrijblijvend gesprek. De Reus is de plek voor diverse trainingen en 1-op-1 coaching . Samen werken we aan de versterking van jouw bedrijf en jouw persoonlijke groei. Jouw toekomstige succes hangt af van de strategische keuze die je nu maakt!

Wil jij ook meer sturing over succes hebben en graag de OGSM tool toepassen? Wij helpen je verder! Samen met je team jouw bedrijf aan sturen via 1 A4tje? Ik ben ervan overtuigd dat jij dit kan! Heb jij hier moeite mee en kan je wel een sparringpartner gebruiken met veel succesvolle ervaringen? Als Business Coach help ik je graag verder! Samen creëren we een duidelijk pad en gaan we o.a. aan de slag met een OGSM die bij jouw past.

Neem snel contact op en zet dit als jouw eerste doel, op naar een bestuurbaar en succesvol bedrijf!