Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Veranderingsproces ondernemer; waarom en wat komt hierbij kijken?

Ondernemers zijn eigenwijs en doen de zaken op hun eigen wijze. Voor een ondernemer is vaak een ondernemerscoach of een business coach een laatste redmiddel. ”Het moet wel heel slecht met je gaan wil ik een externe partij mij laten adviseren”. Ook hoor ik regelmatig: “Mijn bedrijf zit al jaren in de familie, mijn vader en opa deden het ook al zo”. Dat kan waar zijn, maar de vraag is: wil jij nog zo blijven werken? “Hoezo zeg jij, Jan de Reus, dat ik het niet goed doe?”. Dat is vaak het standaardantwoord. Ook heb ik gehoord: “Mijn bankrekening is het bewijs dat ik het goed doe”. Durf vragen te stellen aan je beste vrienden, familie en partner en eventueel de kinderen. Wat vinden die?  Hoe ervaar jij stress en hoe gaat het met jouw gezondheid? Hoe wil jij leven en oud worden?

Veranderen is nodig

Wanneer je een fijner leven wilt en een rijker bestaan, help ik jou als business coach! Want groeien als ondernemer is noodzaak. Jij wilt je bedrijf als ondernemer niet in de weg zitten maar wilt juist ondersteunend zijn aan de groei; de overgang naar een volgende groeifase met je bedrijf waardoor je met minder energie meer rendement behaald! Maar een ondernemer moet zichzelf eerst goed kennen. Waar liggen mijn sterke punten? Waar liggen mijn risicofactoren/zwakke punten? Geld verdien je als ondernemer met je sterke punten. Maar wil je nog meer geld verdienen? Dan zorg je ervoor dat jouw zwakke punten opgevuld worden door medewerkers of adviseurs.

Veranderen is gedoe!

Of je nu een individu bent of een organisatie, verandermanagement is vaak een gedoe! Als ondernemers coach ondersteun ik jou graag met dit proces, van begin tot eind. Het woord ‘veranderen’ geeft soms een negatief gevoel maar veranderingen kunnen ook fijn zijn. Zoals een bruiloft of een geboorte. Voor een bedrijf werkt een levenscyclus hetzelfde als voor de mens. Je wordt geboren totdat het uiteindelijk op is en je ter ziele gaat. Tussendoor kan je trouwen om samen sterker verder te gaan (een overname of bedrijfsfusie). De levenscyclus van een bedrijf is lang rekbaar wanneer er veranderingen plaatsvinden. Ga mee met de tijd!

Leuk weetje: het oudste bedrijf in Nederland is touwslager G. van der Lee uit Oudewater. Opgericht in 1545, ruim 50 jaar voor de Gouden Eeuw en de oprichting van de VOC.

Waarom veranderen?

De drive tot veranderen is meestal een overlevingsnoodzaak. Als persoon kan het komen door een crisis, maar ook zakelijk is dit mogelijk de reden tot veranderen. Je moet in een crisis veranderen, een andere koers gaan varen, maar hoe doe je dat? Veel ondernemers vinden het normaal dat wanneer je business groeit, je meer gaat werken. Zo werk je 6 tot 7 dagen per week en vaak meer dan 10 uur per dag. Thuis gaat het kraken, want ook hier probeer je te voldoen. Vervolgens krijg je de eerste symptomen van chronische stress door ondernemen. Eigenlijk weet je zelf ook wel dat je nooit genoeg geld verdient om het gezeur in je relatie te compenseren. Er is meer in het leven dan alleen werk. Een persoonlijke crisis dient zich aan. Je moet veranderen. Je wilt zo niet langer doorgaan. Het is niet goed voor jou en niet goed voor je naasten. Wat nu?

Als business coach geef ik jou dé handvaten om zaken anders aan te pakken. Iedere verandering gaat namelijk gepaard met pijn en afscheid van het oude en met nieuwe ontdekkingen en groei. Tijdens een transitie heb je altijd zorg, angst, moet je zaken loslaten en kan je daarna eventueel een boosheid voelen. Vervolgens begint de uitdaging…

Mijn ervaring met veranderprocessen

In mijn jarenlange ervaring als ondernemer en business coach met bedrijfsveranderingen is gebleken dat het bespreekbaar maken van het gevoel dat gepaard gaat met veranderen, de weerstand verminderd. Een rotgevoel is normaal en bespreekbaar. De curve is in grote lijnen opeenvolgend. In de praktijk zullen de emoties in het proces nooit zo op volgorde zijn, maar zich wisselend aandienen. Het gevoel kan zich van moment tot moment anders uiten.

Iemand kan tijdens het veranderproces hoop en vertrouwen hebben en een moment later zich bedreigt voelen of angst hebben dat het verkeerd gaat. Daarna kan hij/zij weer de overtuiging hebben dat alles goedkomt en de volgende dag zo ver mogelijk weg willen. Enzovoorts. Dit is normaal en hoort bij het mens zijn. Het is belangrijk dat een veranderingsproces goed gemanaged wordt. Je wilt namelijk niet dat de beste werkbijen van je onderneming wegvliegen door teleurstelling. Kortom; een business coach bespaart kosten voor jouw bedrijf.

Hoe zie jij jouw rol als ondernemer?

Welke werkwijze kies jij? Of het nu helemaal mis dreigt te gaan of juist extreem goed, er is veel te leren. Waarom wil jij als ondernemer altijd overal bij betrokken zijn? Zou je niet liever willen dat jouw personeel zich aanpast aan de vraag van het moment? Als business coach help ik je graag verder met deze vragen. Hoe? Heel simpel. Neem vrijblijvend contact met mij op!