rust nemen als ondernemer

Geschreven door Leon Polman

Léon Polman is sociaal ondernemer en organisatiedeskundige. Na de masteropleiding Organisatieverandering is hij de succesvolle sociale onderneming Green Side begonnen. Daarnaast zet hij zijn ervaring in om andere ondernemers te helpen in hun eigen sociaal ondernemerschap.

Doelen behalen, is soms rust pakken

Als ondernemers met passie voor ons bedrijf zijn we altijd maar bezig. Stoppen met werk is eigenlijk moeilijker dan ergens aan beginnen.

Vorige week zat ik achter mijn laptop. Het was 16:30 uur, alle belangrijke taken van de dag zijn afgerond, maar in plaats van te genieten van mijn vrije middag blijf ik staren naar mijn scherm. Toch maar mijn mailbox refreshen om te kijken of er nog iets te doen is. Waarom zou je stoppen met werken als je nog tijd hebt om ‘nuttig’ te zijn?

Onderstaand verhaal van Poolreiziger Roald Amundsen laat zien waarom het belangrijk is om voldoende rust te nemen.

De strijd om de Zuidpool

In 1911 stonden Kapitein Scott en Roald Amundsen in een intense race om als eerste de Zuidpool te bereiken. Scott’s team werd geprezen om hun onverschrokken ambitie en hun bereidheid om op goede dagen grote afstanden af te leggen. Echter, op mindere dagen vertraagden ze en uitten ze hun ontevredenheid over de barre weersomstandigheden. Aan de andere kant van het spectrum bevond zich Amundsen’s team, dat elke dag vastbesloten was om een consistente afstand van exact 20 km af te leggen, ongeacht de omstandigheden. Zelfs op die zeldzame zonnige dag, waarop ze al om 13:00 uur hun dagelijkse doel hadden bereikt, besloten ze te stoppen en hun krachten te sparen. Het uiteindelijke resultaat was opmerkelijk verschillend. Amundsen’s team bereikte de Zuidpool ogenschijnlijk moeiteloos, terwijl Scott’s team nooit terugkeerde van hun ambitieuze reis…

20-kilometer loop

Jim Collins heeft in zijn inspirerende boek ‘Great by Choice’ het concept van de ’20 kilometer loop’ geïntroduceerd. Een boek dat ik als ambitieuze ondernemer zeer waardevol vind. Gedurende een periode van 9 jaar onderzocht Collins bedrijven die langdurig en succesvol presteerden, zelfs in moeilijke omstandigheden, en ontdekte een intrigerend patroon.

Wat bleek? Deze bedrijven hadden allemaal één gemeenschappelijk kenmerk: ze stelden jaarlijks een centraal doel vast dat zelfs in de meest uitdagende tijden haalbaar was, vergelijkbaar met het volbrengen van een 20 kilometer lange tocht, ongeacht de weersomstandigheden.

Tegelijkertijd wisten deze bedrijven zichzelf te beschermen tegen overmatige uitputting. Zelfs als ze de middelen hadden om meer te investeren of sneller te groeien, maakten ze bewust de keuze om een stapje terug te doen en niet te overhaasten.

Altijd meer willen doen

Persoonlijk herken ik dit heel sterk. Ik wil steeds maar verder vooruit, maar dit wil niet zeggen dat elke dag proberen het maximale te doen de snelste weg is op de lange termijn. Duurzame groei betekent vooral bewust kiezen welke stappen je zet en die elke dag consistent zetten.

Laten we met elkaar dan ook vaker stilstaan en bedenken wat écht belangrijk is in ons bedrijf en daar elke dag aan werken. In plaats van het maximale aantal uren ‘bezig blijven’ wat uiteindelijk misschien zelfs resulteert in een burn-out.

Wat is jouw 20-kilometer?

Graag wil ik je uitdagen om eens na te denken over de vraag wat jouw 20-kilometer is? Wat is iets dat elke dag/week/maand móet gebeuren. En daarna is het soms best oké om eens te rusten.

Samen stap voor stap jouw doelen en de juiste balans vinden

Wil je hierover sparren of meer strategische inzichten verkrijgen? Neem contact op met De Reus business coaching en training. Laten we samen jouw succesvolle reis plannen. Durf te vertragen om uiteindelijk sneller je doelen te bereiken. Contact opnemen is jouw eerste stap tot…