Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Effectief en efficiënt werken; zo doe je dat!

Veel ondernemers worstelen met focus. Welk doel moet ik stellen en hoe ga ik deze behalen? Er zijn zoveel zaken die ik moet verbeteren en wil doen. Dus vraag jezelf af; waarom doe je wat je doet? Wat vind jij belangrijk? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Hieronder help ik je verder!

Ben jij een druk of succesvol mens?

Er bestaan twee soorten mensen: de drukke mens en de succesvolle mens:

  • De drukke mens tracht zo efficiënt en succesvol mogelijk de ladder te beklimmen. De drukke mens denkt niet na maar gaat gewoon aan het werk. Ze willen produceren en banen zich ploeterend een weg door de jungle vol met stress.
  • Succesvolle mensen bekijken eerst of de ladder tegen de juiste muur staat, voordat ze beginnen met klimmen. Ze denken na voordat ze starten en gaan dan pas over tot actie.

Een proactieve leider is een persoon die in de hoogste boom klimt, de hele situatie overziet en roept: ”Verkeerde jungle!”. De drukke medewerkers en managers zijn echter zo druk dat ze geen tijd nemen om te luisteren naar de leider. Ze willen niet veranderen. In hun hoofd moeten ze blijven produceren. – aldus Stephen Covey.

Wat is jouw persoonlijke doel? Zo kom je erachter!

Voor mezelf gebruik ik vaak een metafoor dat ik 80 jaar ben, al lange tijd met pensioen, bijna niets meer kan en in een leunstoel zit met een wandelstok in mijn hand. Er staan wat foto’s om mij heen van dierbaren die er niet meer zijn, een pot met een geranium staat voor mij en mijn tandjes staan onder handbereik in een glas met water. Vervolgens vraag ik mezelf af; waar ben ik tevreden over in mijn geleefde leven? Waar ben ik trots op en waar heb ik spijt van? Wat zal ik graag over willen doen of heb ik ervaren als een gemiste kans? Wanneer je deze toekomstige gedachtes in het nu plaatst, heb jij invloed op het resultaat. Je bent geen slachtoffer maar proactief. Je verandert jouw toekomst. Jij geeft jouw eigen leven vorm, de spijt voorkom je. De gemiste kansen ga je pakken en dit zorgt ervoor dat je trots bent wanneer je terugkijkt op je leven, mijmerend als 80-jarige… Hoe mooi wordt dat!

doel bereiken

Efficiënt en effectief werken; eerst denken, daarna uitvoeren

Achter ‘Begin met het einde voor ogen’, gaat een principe schuil, een natuurlijke wetmatigheid. En dat principe luidt: alles wordt tweemaal geschapen. Alles wordt eerst bedacht en daarna pas uitgevoerd. Net als bij het bouwen van een huis of bij het starten van een bedrijf. De eerste creatie vindt niet altijd bewust plaats. Als we niet proactief zijn, zal ons leven namelijk worden vormgegeven door de mensen om ons heen en, erger nog, door de omstandigheden. Of we er nu over nadenken of niet, elk aspect van ons leven kent een eerste schepping.

De tweede schepping, de uitvoering, gaat om ‘management’. Leiderschap hoort in Covey zijn visie altijd vóór management te komen. Een manager probeert namelijk meestal zo snel mogelijk de ladder op te klimmen. Maar een leider moet eerst kijken of de ladder wel tegen de juiste muur staat.

Productief werken begint met; wat wil je écht?

Niet weten wat je wilt, is het tegenovergestelde van productief werken. Niet productief werken geeft geen voldoening. Je komt verslagen thuis, uit jouw frustraties en je kunt ’s avonds geen ontspanning meer vinden. Bepaal je eigen jungle: als individu gaat het vaak zo. Je hebt het druk met sociale verplichtingen, sport, studie, werk en huishoudelijke taken. Je neemt in deze situatie weinig tot geen tijd om naar jezelf te kijken. Voor je gevoel moet je blijven produceren. Maar wat als je in de verkeerde jungle aan het werk bent? Je hele leven aan het produceren bent voor iets wat je niet wilt? ‘Begin met het einde voor ogen’ maakt het op de lange termijn makkelijker voor je!

Jouw eerste doel? Focus creëren!

Wil je meer focus creëren en doelgericht productief werken? Wij hebben een kant en klare training hiervoor ontwikkeld voor met jouw team; Smart Working. Heb jij hier persoonlijk moeite mee en kan je wel een sparringpartner gebruiken? Als Business Coach help ik je graag verder! Samen creëren we een duidelijk pad en gaan we o.a. aan de slag met zelfreflectie.

Dus neem snel contact op en zet dit als jouw eerste doel, focus!