De Reus Business Coaching helpt stichtingen bij het realiseren van hun missie door strategische groei, financiële stabiliteit en efficiënte organisatieontwikkeling. Met een helder plan creëren we structuur en richting, zodat jouw stichting haar impact vergroot en toekomstbestendig wordt.
Met behulp van de Stepping Stones bouw je jouw stichting stap voor stap uit tot een toekomstbestendige organisatie. In de oudheid waren stepping stones stenen waarmee mensen veilig konden oversteken zonder in de modder of het riool terecht te komen. In dit traject helpen wij jouw stichting dezelfde veilige en strategische stappen te zetten om groei en impact te realiseren door coaching voor stichtingen.
1.
STEPPING STONE 1: START BIJ HET BEGIN
Bepaal jouw drijfveer en vergroot je impact
Een sterke en weerbare stichting begint met een duidelijke missie. Waarom besta je? Wat wil je bereiken? Dit fundament geeft richting aan alle keuzes die je maakt – van strategie tot fondsenwerving en samenwerking met stakeholders.
Door je beslissingen te toetsen aan jouw ‘waarom‘, wordt het eenvoudiger om focus te houden en draagvlak te creëren. Vrijwilligers, medewerkers en partners weten precies waar de stichting voor staat en zijn sneller bereid om bij te dragen aan de missie.
De uitdaging? Jouw missie in één krachtige zin samenvatten. Dit vormt de kern van al jouw communicatie – van subsidieaanvragen tot gesprekken met donateurs en beleidsmakers. Hoe scherper jouw missie, hoe makkelijker je steun krijgt.
Wanneer jouw missie glashelder is, kijk je makkelijker verder vooruit.
2.
STEPPING STONE 2: START MET HET EINDE VOOR OGEN
Jij bent geen speelbal van de omstandigheden – jij bepaalt de koers
Veel stichtingen beginnen vanuit passie en zien onderweg wel waar ze uitkomen. Maar zonder een helder einddoel wordt elk obstakel een probleem op zich. Zonder plan laat je dingen op je afkomen, in plaats van ze actief te sturen.
Een toekomstbestendige stichting vraagt om proactief leiderschap. Jij neemt verantwoordelijkheid voor de koers en bepaalt duidelijke doelstellingen: wat wil je bereiken over één, drie of vijf jaar? Denk aan structurele financiering, een groter bereik, of een sterke samenwerkingsstructuur.
Om dit te bereiken, stel je een scherpe probleemstelling op: wat is de belangrijkste uitdaging van jouw stichting? Vervolgens toets je deze aan Stepping Stone 1: jouw missie. Zo blijf je gefocust op wat echt telt en voorkom je dat je energie verspilt aan bijzaken.
Jij bepaalt de richting en houdt het roer stevig in handen.
3.
STEPPING STONE 3: HET ANALYSEREN VAN DE OMGEVING
Een succesvolle stichting kijkt verder dan de eigen organisatie. Om impact te maken, moet je begrijpen wat er speelt in jouw omgeving. Dit betekent dat je de ontwikkelingen in de sector, het speelveld van fondsenwerving en de behoeften van jouw doelgroep scherp in kaart brengt.
Start met een helikopterview: welke maatschappelijke trends, wet- en regelgeving of politieke ontwikkelingen hebben invloed op jouw stichting? Dit kan gaan over subsidies, veranderende donateursvoorkeuren of de rol van stichtingen binnen het sociale domein.
Vervolgens zoom je in: wie zijn jouw stakeholders en hoe beweegt jouw stichting binnen dit veld? Denk aan concurrentie binnen de non-profitsector, samenwerkingsmogelijkheden, en hoe jouw stichting zich onderscheidt.
Pas als je de feiten kent, kun je slimme strategische keuzes maken en bouwen aan een sterke en toekomstbestendige stichting.
Je baseert je op feiten, pas dan wil jij conclusies trekken
4.
STEPPING STONE 4: INTERNE ANALYSE
WIJ ZIJN SAMEN ONZE STICHTING
Een stichting draait niet alleen om een missie – het zijn de mensen, structuren en processen die samen het fundament vormen. Om écht impact te maken, is het essentieel om te begrijpen waar we als stichting staan en waar we kunnen verbeteren.
Een krachtig hulpmiddel hiervoor is het 7S-model van McKinsey, waarmee we de samenhang en effectiviteit van de organisatie analyseren:
Door deze elementen grondig te analyseren, ontdekken we waar onze kracht ligt en waar we kunnen optimaliseren. Zo versterken we samen de basis van de stichting, zodat we duurzaam kunnen groeien en maximale impact kunnen maken.
Een sterke stichting begint van binnenuit – samen bouwen we aan de toekomst.
5.
Elke stichting komt uitdagingen tegen. Groei ontstaat door deze eerlijk onder ogen te zien en om te buigen naar kansen. De SWOT-analyse (Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen) helpt om een helder beeld te krijgen van waar de stichting staat en hoe zij zich strategisch kan ontwikkelen.
Sterktes
Zwaktes
Kansen
Bedreigingen
De kracht van deze analyse zit in de confrontatie:
Door met een open blik naar deze matrix te kijken, creëren we strategieën die niet alleen reactief, maar vooral toekomstgericht zijn.
Jij kent de kracht van jouw stichting en denkt in kansen – samen bouwen we aan duurzame impact.
6.
STEPPING STONE 6: PROBLEEMSTELLINGEN EN DOELSTELLINGEN
Veel stichtingen willen direct met oplossingen aan de slag. Dat is waardevol, en een scherpe probleemstelling en heldere doelstellingen zorgen ervoor dat je de juiste stappen zet.
Jij kiest ervoor om proactief te zijn en helderheid te scheppen in de uitdagingen en groeimogelijkheden van jouw stichting. Vanuit die basis werken we aan haalbare en inspirerende doelen die de organisatie versterken.
7.
GELOOF NIET IN SPROOKJES, CREËER EEN REALISTISCHE ROUTE
Nu de probleemstelling en doelstellingen helder zijn, is het tijd om de juiste voorwaarden te scheppen voor succes. Een sterk plan vraagt om realistische keuzes en goed onderbouwde scenario’s.
Door deze stappen te doorlopen, maak je een weloverwogen keuze die aansluit bij de missie van jouw stichting en de voorwaarden uit Stepping Stone 1 en 2. Dit zorgt ervoor dat de plannen niet alleen ambitieus zijn, maar ook haalbaar en effectief.
Geloof niet in sprookjes. Bereken je droom, maak bewuste keuzes en zet gerichte stappen om die droom werkelijkheid te maken.
8.
EEN PLAN GEEFT RICHTING, FLEXIBILITEIT MAAKT HET STERK
Een goed plan is niet in beton gegoten, het is een leidraad die richting geeft en ruimte biedt voor aanpassingen. Door de juiste stappen te definiëren, zorg je ervoor dat jouw stichting gecontroleerd en effectief veranderingen doorvoert.
Een planning is geen star document, het is een kompas. Zonder plan drijf je stuurloos rond, met een plan bepaal je zelf de koers.
Failing to plan is planning to fail – ons doel is succes.
9.
De strategie staat, de planning is gemaakt – nu is het tijd voor actie. Dit is het moment waarop de stichting de gekozen koers daadwerkelijk inzet. Implementatie is waar plannen werkelijkheid worden.
Door actief te monitoren en waar nodig aanpassingen te doen, blijft de stichting op koers. Jij hebt het roer in handen en bepaalt de richting en snelheid.
9B.
Verandering is onvermijdelijk. De markt, regelgeving, financieringsmogelijkheden of de behoeften van jouw doelgroep kunnen verschuiven. Een sterke stichting reageert niet alleen op veranderingen, maar anticipeert erop.
Vooruitkijken en proactief handelen houdt je ‘ahead of the curve’.
Versnellen zonder de controle te verliezen
Jouw stichting heeft impact gemaakt en groeit, maar merk je dat deze groei begint te stagneren? Processen die ooit goed werkten, schieten tekort en belemmeren verdere ontwikkeling. Dit is een veelvoorkomende uitdaging bij stichtingen die naar een volgende fase willen.
Met de 5 Versnellingen Methode breng je structuur in de groei en zorg je ervoor dat de organisatie wendbaar blijft. In vijf stappen ontdek je hoe je efficiënt kunt opschalen, de juiste keuzes maakt en grip houdt op de organisatie door coaching voor stichtingen.
Een sparringpartner die met je meedenkt
Leiderschap kan eenzaam zijn. Als bestuurder van een stichting draag je de verantwoordelijkheid voor strategie, financiën en impact. Soms wil je even sparren, helderheid krijgen of gewoon je gedachten ordenen.
Met Compagnon zonder Aandelen sta je er niet alleen voor. Tijdens onze sessies:
Soms is het een moment van opluchting, soms een strategische doorbraak. Eén ding is zeker: je hoeft het niet alleen te doen.
1.
trategie: Hoe realiseren we onze missie effectief?
2.
3.
Systemen: Hoe stroomlijnen we processen en werkwijzen?
4.
Gedeelde waarden: Hoe versterken we onze identiteit en cultuur?
5.
Leiderschap: Hoe ontwikkelen we sterk en inspirerend bestuur?
6.
Personeel en vrijwilligers: Hoe bouwen we een sterk team?
7.
Vaardigheden: Hoe ontwikkelen we de juiste expertise?
De Reus maakt het simpel
Ontdek de kracht van
samenwerken met ons
Jan de Reus, oprichter van De Reus B.V., is commercieel econoom, gecertificeerd Business Coach en NOBCO-lid. Hij specialiseert zich in procesoptimalisatie, missie- en visievorming en strategische implementatie. Met scherpe analyse en doelgerichte aanpak helpt hij organisaties efficiënter werken, hun visie versterken en strategieën succesvol realiseren. Zo groeien organisaties en blijven ze toekomstbestendig.
De Reus B.V – KVK 87364352 – BTW NL86427
Postbus 184 – 3980 CD BUNNIK