Strategisch Plan van Aanpak – Coaching voor Stichtingen

De Reus Business Coaching helpt stichtingen bij het realiseren van hun missie door strategische groei, financiële stabiliteit en efficiënte organisatieontwikkeling. Met een helder plan creëren we structuur en richting, zodat jouw stichting haar impact vergroot en toekomstbestendig wordt.

Jan de Reus, oprichter

STEPPING STONES

5 VERSNELLINGEN METHODE

COMPAGNON ZONDER AANDELEN

SPECIFIEKE BEDRIJFSVRAAG STUKKEN

STEPPING STONES – Stap voor Stap naar een Sterke Stichting

Met behulp van de Stepping Stones bouw je jouw stichting stap voor stap uit tot een toekomstbestendige organisatie. In de oudheid waren stepping stones stenen waarmee mensen veilig konden oversteken zonder in de modder of het riool terecht te komen. In dit traject helpen wij jouw stichting dezelfde veilige en strategische stappen te zetten om groei en impact te realiseren door coaching voor stichtingen.

1.

STEPPING STONE 1: START BIJ HET BEGIN

Bepaal jouw drijfveer en vergroot je impact

Een sterke en weerbare stichting begint met een duidelijke missie. Waarom besta je? Wat wil je bereiken? Dit fundament geeft richting aan alle keuzes die je maakt – van strategie tot fondsenwerving en samenwerking met stakeholders.

Door je beslissingen te toetsen aan jouw ‘waarom, wordt het eenvoudiger om focus te houden en draagvlak te creëren. Vrijwilligers, medewerkers en partners weten precies waar de stichting voor staat en zijn sneller bereid om bij te dragen aan de missie.

De uitdaging? Jouw missie in één krachtige zin samenvatten. Dit vormt de kern van al jouw communicatie – van subsidieaanvragen tot gesprekken met donateurs en beleidsmakers. Hoe scherper jouw missie, hoe makkelijker je steun krijgt.

Wanneer jouw missie glashelder is, kijk je makkelijker verder vooruit.

2.

STEPPING STONE 2: START MET HET EINDE VOOR OGEN

 

Jij bent geen speelbal van de omstandigheden – jij bepaalt de koers

Veel stichtingen beginnen vanuit passie en zien onderweg wel waar ze uitkomen. Maar zonder een helder einddoel wordt elk obstakel een probleem op zich. Zonder plan laat je dingen op je afkomen, in plaats van ze actief te sturen.

Een toekomstbestendige stichting vraagt om proactief leiderschap. Jij neemt verantwoordelijkheid voor de koers en bepaalt duidelijke doelstellingen: wat wil je bereiken over één, drie of vijf jaar? Denk aan structurele financiering, een groter bereik, of een sterke samenwerkingsstructuur.

Om dit te bereiken, stel je een scherpe probleemstelling op: wat is de belangrijkste uitdaging van jouw stichting? Vervolgens toets je deze aan Stepping Stone 1: jouw missie. Zo blijf je gefocust op wat echt telt en voorkom je dat je energie verspilt aan bijzaken.

Jij bepaalt de richting en houdt het roer stevig in handen.

3.

STEPPING STONE 3: HET ANALYSEREN VAN DE OMGEVING

 

JE NEEMT NIETS AAN, JE ONDERZOEKT  

Een succesvolle stichting kijkt verder dan de eigen organisatie. Om impact te maken, moet je begrijpen wat er speelt in jouw omgeving. Dit betekent dat je de ontwikkelingen in de sector, het speelveld van fondsenwerving en de behoeften van jouw doelgroep scherp in kaart brengt.

Start met een helikopterview: welke maatschappelijke trends, wet- en regelgeving of politieke ontwikkelingen hebben invloed op jouw stichting? Dit kan gaan over subsidies, veranderende donateursvoorkeuren of de rol van stichtingen binnen het sociale domein.

Vervolgens zoom je in: wie zijn jouw stakeholders en hoe beweegt jouw stichting binnen dit veld? Denk aan concurrentie binnen de non-profitsector, samenwerkingsmogelijkheden, en hoe jouw stichting zich onderscheidt.

Pas als je de feiten kent, kun je slimme strategische keuzes maken en bouwen aan een sterke en toekomstbestendige stichting.

Je baseert je op feiten, pas dan wil jij conclusies trekken

 

4.

STEPPING STONE 4: INTERNE ANALYSE

 

WIJ ZIJN SAMEN ONZE STICHTING

Een stichting draait niet alleen om een missie – het zijn de mensen, structuren en processen die samen het fundament vormen. Om écht impact te maken, is het essentieel om te begrijpen waar we als stichting staan en waar we kunnen verbeteren.

Een krachtig hulpmiddel hiervoor is het 7S-model van McKinsey, waarmee we de samenhang en effectiviteit van de organisatie analyseren:

  1. Strategie – Hoe vertalen we onze missie naar een helder en uitvoerbaar plan?
  2. Structuur – Hoe zijn rollen en verantwoordelijkheden verdeeld en werken deze optimaal samen?
  3. Systemen – Hoe effectief zijn onze processen, zoals fondsenwerving, administratie en communicatie?
  4. Stijl – Hoe wordt er leidinggegeven en hoe beïnvloedt dit de samenwerking en cultuur?
  5. Staf – Welke kwaliteiten en expertise hebben onze medewerkers en vrijwilligers?
  6. Vaardigheden – Welke unieke capaciteiten hebben we als stichting en waar kunnen we ons verder ontwikkelen?
  7. Gedeelde Waarden – Wat zijn de kernwaarden die ons verbinden en richting geven?

Door deze elementen grondig te analyseren, ontdekken we waar onze kracht ligt en waar we kunnen optimaliseren. Zo versterken we samen de basis van de stichting, zodat we duurzaam kunnen groeien en maximale impact kunnen maken.

Een sterke stichting begint van binnenuit – samen bouwen we aan de toekomst.

5.

STEPPING STONE 5: DE CONFRONTERENDE CONFRONTATIE MATRIX  
DOOR SCHUREN KRIJG JE GLANS    

Elke stichting komt uitdagingen tegen. Groei ontstaat door deze eerlijk onder ogen te zien en om te buigen naar kansen. De SWOT-analyse (Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen) helpt om een helder beeld te krijgen van waar de stichting staat en hoe zij zich strategisch kan ontwikkelen.

  • Sterktes

    • Wat maakt jouw stichting uniek?
    • Welke middelen, expertise en netwerkposities geven jou een voorsprong?
  • Zwaktes

    • Waar zitten de knelpunten?
    • Zijn er organisatorische of financiële uitdagingen die groei belemmeren?
  • Kansen

    • Welke externe ontwikkelingen bieden groeimogelijkheden?
    • Denk aan nieuwe financieringsbronnen, samenwerkingen of maatschappelijke trends.
  • Bedreigingen

    • Welke factoren kunnen de stichting hinderen?
    • Denk aan veranderende regelgeving, concurrentie om subsidies of een afnemend vrijwilligersteam.

De kracht van deze analyse zit in de confrontatie:

  • Hoe kunnen we onze sterke punten benutten om bedreigingen het hoofd te bieden?
  • Hoe zetten we zwaktes om in kansen?

Door met een open blik naar deze matrix te kijken, creëren we strategieën die niet alleen reactief, maar vooral toekomstgericht zijn.

Jij kent de kracht van jouw stichting en denkt in kansen – samen bouwen we aan duurzame impact.

 

6.

STEPPING STONE 6: PROBLEEMSTELLINGEN EN DOELSTELLINGEN

 

MAAK VAN EEN DROOM GEEN NACHTMERRIE    

Veel stichtingen willen direct met oplossingen aan de slag. Dat is waardevol, en een scherpe probleemstelling en heldere doelstellingen zorgen ervoor dat je de juiste stappen zet.

  • Een probleemstelling dwingt tot focus: Wat is de grootste uitdaging die jouw stichting wil oplossen?
  • Doelstellingen maken richting concreet: Wat wil je bereiken en hoe meet je succes?
  • Een doordachte strategie zorgt voor impact: Door kansen en bedreigingen goed in kaart te brengen, maak je krachtige keuzes.

Jij kiest ervoor om proactief te zijn en helderheid te scheppen in de uitdagingen en groeimogelijkheden van jouw stichting. Vanuit die basis werken we aan haalbare en inspirerende doelen die de organisatie versterken.

A dream is not something to wake up from but something that wakes you up  

7.

STEPPING STONE 7: DE VOORWAARDEN  

GELOOF NIET IN SPROOKJES, CREËER EEN REALISTISCHE ROUTE

 

 

Nu de probleemstelling en doelstellingen helder zijn, is het tijd om de juiste voorwaarden te scheppen voor succes. Een sterk plan vraagt om realistische keuzes en goed onderbouwde scenario’s.

  • Oplossingen overzichtelijk maken: Wat zijn de mogelijke routes naar succes?
  • Scenario’s doorrekenen: Welke impact hebben verschillende keuzes op de stichting?
  • Draagvlak creëren: Hoe zorg je ervoor dat medewerkers, vrijwilligers en stakeholders betrokken blijven?
  • Aanpassingen doorvoeren: Denk aan structuur, processen, financiën en communicatie.

Door deze stappen te doorlopen, maak je een weloverwogen keuze die aansluit bij de missie van jouw stichting en de voorwaarden uit Stepping Stone 1 en 2. Dit zorgt ervoor dat de plannen niet alleen ambitieus zijn, maar ook haalbaar en effectief.

Geloof niet in sprookjes. Bereken je droom, maak bewuste keuzes en zet gerichte stappen om die droom werkelijkheid te maken.

 

8.

STEPPING STONE 8: DE PLANNING  

EEN PLAN GEEFT RICHTING, FLEXIBILITEIT MAAKT HET STERK

 

 

Een goed plan is niet in beton gegoten, het is een leidraad die richting geeft en ruimte biedt voor aanpassingen. Door de juiste stappen te definiëren, zorg je ervoor dat jouw stichting gecontroleerd en effectief veranderingen doorvoert.

  • Wat, hoe, wanneer en door wie? Een implementatieplan maakt helder wie welke verantwoordelijkheid draagt.
  • Interne en externe impact analyseren: Welke veranderingen vinden plaats binnen de organisatie en welke weerstand kan ontstaan? Hoe reageren stakeholders en externe partijen?
  • Flexibele planning: Door een duidelijke timetable op te stellen, kan de uitvoering versneld of vertraagd worden waar nodig.
  • OGSM-methode: Dit model helpt om de hele strategie op één A4 te vatten, waardoor iedereen binnen de stichting overzicht en focus behoudt.

Een planning is geen star document, het is een kompas. Zonder plan drijf je stuurloos rond, met een plan bepaal je zelf de koers.

Failing to plan is planning to fail – ons doel is succes.

 

9.

STEPPING STONE 9: IMPLEMENTATIE  
WANNEER DE WIND VERANDERT PAS IK MIJN ZEILSTAND AAN    

De strategie staat, de planning is gemaakt – nu is het tijd voor actie. Dit is het moment waarop de stichting de gekozen koers daadwerkelijk inzet. Implementatie is waar plannen werkelijkheid worden.

  • Uitvoering volgens plan: De gemaakte keuzes worden stap voor stap doorgevoerd.
  • Flexibiliteit in uitvoering: Veranderingen in de omgeving vragen soms om aanpassingen. Door flexibel te blijven, behoud je de controle.
  • Successen vieren: Elke mijlpaal is een stap vooruit en geeft energie aan het team.
  • Bijsturen waar nodig: Afwijkingen van het plan zijn geen obstakels, maar kansen om te optimaliseren.

Door actief te monitoren en waar nodig aanpassingen te doen, blijft de stichting op koers. Jij hebt het roer in handen en bepaalt de richting en snelheid.

A good idea is only as good as its implementation  

9B.

STEPPING STONE 9B: BIJSTUREN  
WANNEER DE WIND TE VEEL VERANDERT STEL IK MIJN KOERS BIJ    

Verandering is onvermijdelijk. De markt, regelgeving, financieringsmogelijkheden of de behoeften van jouw doelgroep kunnen verschuiven. Een sterke stichting reageert niet alleen op veranderingen, maar anticipeert erop.

  • Snel schakelen: Door inzicht te houden in interne en externe ontwikkelingen, kun je tijdig bijsturen.
  • Vooruitdenken: Niet wachten op problemen, maar trends en signalen herkennen voordat ze impact hebben.
  • Veerkracht en aanpassingsvermogen: Door flexibel te blijven, behoudt de stichting haar kracht en continuïteit.
  • Gefocust blijven op de missie: Aanpassen zonder de kernwaarden en doelstellingen uit het oog te verliezen.

Vooruitkijken en proactief handelen houdt je ‘ahead of the curve’.

 

DE 5 VERSNELLINGEN METHODE

Versnellen zonder de controle te verliezen

Jouw stichting heeft impact gemaakt en groeit, maar merk je dat deze groei begint te stagneren? Processen die ooit goed werkten, schieten tekort en belemmeren verdere ontwikkeling. Dit is een veelvoorkomende uitdaging bij stichtingen die naar een volgende fase willen.

Met de 5 Versnellingen Methode breng je structuur in de groei en zorg je ervoor dat de organisatie wendbaar blijft. In vijf stappen ontdek je hoe je efficiënt kunt opschalen, de juiste keuzes maakt en grip houdt op de organisatie door coaching voor stichtingen.

Door slim te versnellen, vergroot je de impact van jouw stichting en bouw je aan een duurzame toekomst.

COMPAGNON ZONDER 'AANDELEN'

Een sparringpartner die met je meedenkt

Leiderschap kan eenzaam zijn. Als bestuurder van een stichting draag je de verantwoordelijkheid voor strategie, financiën en impact. Soms wil je even sparren, helderheid krijgen of gewoon je gedachten ordenen.

Met Compagnon zonder Aandelen sta je er niet alleen voor. Tijdens onze sessies:

  • Bespreken we open en transparant waar je tegenaan loopt.
  • Krijg je ruimte om te reflecteren en nieuwe inzichten op te doen.
  • Zoeken we samen naar concrete stappen om jouw stichting naar het volgende niveau te tillen.

Soms is het een moment van opluchting, soms een strategische doorbraak. Eén ding is zeker: je hoeft het niet alleen te doen.

SPECIFIEKE VRAAGSTUKKEN VOOR STICHTINGEN

Door deze vragen te beantwoorden, zorgen we ervoor dat de stichting sterk staat in het heden en toekomstbestendig is.

1.

trategie: Hoe realiseren we onze missie effectief?

    • Wat is onze strategie om impact te vergroten?
    • Welke stappen zijn nodig om onze doelstellingen te behalen?
    • Hoe blijven we relevant in een veranderende maatschappij?
    • Hoe versterken we onze positie in het non-profit landschap?
    • Hoe waarborgen we de langetermijnbestendigheid van onze stichting?

2.

Structuur: Hoe organiseren we onze stichting optimaal?

    • Hoe is de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden?
    • Hoe werken bestuur, medewerkers en vrijwilligers effectief samen?
    • Is onze organisatiestructuur geschikt voor groei en verandering?
    • Hoe verbeteren we de besluitvorming binnen de stichting?
    • Zijn onze communicatielijnen helder en efficiënt?

3.

Systemen: Hoe stroomlijnen we processen en werkwijzen?

 

    • Welke systemen en processen ondersteunen onze missie het beste?
    • Hoe zorgen we voor een efficiënte administratie en financiële controle?
    • Hoe maken we fondsenwerving effectiever en beter beheersbaar?
    • Welke interne regels en werkwijzen helpen ons op koers te blijven?

4.

Gedeelde waarden: Hoe versterken we onze identiteit en cultuur?

 

    • Wat zijn de kernwaarden van onze stichting?
    • Hoe borgen we deze waarden in de dagelijkse praktijk?
    • Hoe zorgen we ervoor dat alle betrokkenen zich verbonden voelen met onze missie?
    • Hoe versterken we de maatschappelijke zichtbaarheid van onze waarden?

5.

Leiderschap: Hoe ontwikkelen we sterk en inspirerend bestuur?

    • Hoe zorgen we voor effectief en daadkrachtig leiderschap?
    • Hoe ondersteunen we de ontwikkeling van bestuursleden en teamleden?
    • Hoe bouwen we een betrokken en gemotiveerd team?
    • Hoe zorgen we voor een gezonde balans tussen ambitie en realiteit?

6.

Personeel en vrijwilligers: Hoe bouwen we een sterk team?

 

 

    • Hoe trekken we de juiste medewerkers en vrijwilligers aan?
    • Hoe zorgen we voor voldoende expertise binnen de organisatie?
    • Hoe begeleiden en motiveren we ons team voor maximale impact?
    • Welke functies of specialisaties missen we en hoe vullen we deze in?

7.

Vaardigheden: Hoe ontwikkelen we de juiste expertise?

 

 

    • Welke vaardigheden zijn cruciaal voor onze stichting?
    • Hoe vergroten we de kennis en kunde binnen het team?
    • Hoe zorgen we voor continue ontwikkeling en professionalisering?
    • Welke trainingen of coaching kunnen ons helpen sterker te worden?

De Reus maakt het simpel

Ontdek de kracht van
samenwerken met ons

Inspireren & vertrouwen

Het vertrouwen dat De Reus uitstraalt, gecombineerd met inspirerende inzichten en een frisse kijk op ondernemen.

Seph Smit
DGA Noord, Bergen

De klant is de winnaar

Een prettige samenwerking, interessante gesprekken, persoonlijke coaching van mijzelf en binnen het team. De klant is de winnaar.

Jan-Hein van Spaandonk
Brandmanager SPAR Holding

Eén kop koffie

De keuze om eens een kopje koffie met Jan te drinken is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

David Hoppenbrouwers
DGA Davids Gelato

Meer door De Reus

Explosieve groei, meer omzet, meer winst, zijn het gevolg van deze keuze en stappen.

Alex Mars
DGA Mega-Des

Inspirerende sparringsessie

Hij liet me inzien dat je niet kunt veranderen voordat je weet waar je precies naar toe wilt. We zijn een traject gestart met het definiëren van de doelen en met het maken van de interne en externe analyse wat resulteerde in de SWOT analyse.

Michiel Derks
Director Petfood & Zoos - Kiezebrink Focus on Food

We leren van elke sessie

Door de aanpak van Jan hebben wij het vertrouwen dat we maatschappelijk verantwoord, met respect naar de natuur, kunnen groeien en tegelijkertijd ons idealisme kunnen behouden.

Tessa van Hunen - van der Waal
DGA Pestis Imperium

Soms vind ik Jan bloedirritant

Na een jaar sta ik en mijn bedrijf volledig in onze kracht. Wij zijn de beste versie van onszelf. De winst gaat goed, de omzet en het aantal klanten gegroeid.

Chantal Malestein
Eigenaar BodyVibe

Iedere sessie is waardevol

Door vragen te stellen, weet hij je belangrijkste ontwikkelingspunten bloot te leggen. We komen tot de kern en leggen, door het steeds verder aanscherpen van de visie, de vervolgstappen vast.

Rick de Langen
DGA Gebouwonderhouden.nl

Een review voor De Reus kort houden is lastig

Ik zou een boek kunnen schrijven over de transformatie die ik hier heb meegemaakt. Jan voelt alles haarfijn aan en stelt de kritische vragen die je je als ondernemer vaak zelf niet stelt.

Wessel Vercammen
Eigenaar 'De Massage Broeders'

Fijne ervaringen

Een echte aanrader mocht je hulp zakelijk (en ongemerkt ook privé) nodig hebben, dan ben je bij Jan aan ‘t juiste adres.

Robert Hofman
Eigenaar, Interieur Corner

Stap voor stap

Zijn brede ervaringen en kennis geven een onschatbare informatie aan gesprek en oefenmateriaal, welke confronterend kunnen zijn maar zo leerzaam

Diana Sluis
Eigenaar Sterk en Soepel

Meteen tot de kern

Je krijgt bij hem geen gelegenheid om je te verschuilen achter woorden of jargon.

Sandra van Essen
DGA, Match Point

Resultaat

Helder beleid, helder proces en hoger rendement. Jan is een fantastisch persoon, die anderen graag in zijn/haar kracht zet en verder wil helpen ontwikkelen.

Tim Daamen
Promotions de Spar