omgang met conflicten
Mieke Mel De Reus Business

Geschreven door Mieke Mel

Na bijna 15 jaar in de advocatuur gewerkt te hebben, heeft Mieke het roer omgegooid. Ze verdeelt haar werktijd nu tussen jurist zijn, mediation en coaching. De gemene deler hierin? Mieke werkt vanuit een betrokkenheid en interesse voor wat mensen beweegt en blokkeert. Dit doet zij compassievol en oplossingsgericht. Haar doel: mensen en organisaties in staat stellen het beste uit zichzelf te halen op professioneel en persoonlijk vlak. Haar kracht: het creëren van een veilige sfeer waarin er ruimte is om oprechte, eigen keuzes te maken!

Conflicthantering: het labyrint van communicatie en conflictstijlen

In de wereld van menselijke interacties is er één ding dat we nooit kunnen vermijden: conflicten. Of het nu gaat om een schijnbaar onschuldige discussie over wie die vervelende taak op zich neemt of een kantoorconflict naar aanleiding van een promotie, we hebben allemaal wel eens met conflicten te maken (gehad).

Het labyrint

Stel je een complex labyrint voor dat verborgen is in elk conflict. Geen doolhof van verwarring, maar een labyrint als een uitdaging om te overwinnen en een kans om te groeien. Laten we verkennen hoe je door dit labyrint kunt navigeren met behulp van twee krachtige hulpmiddelen: communicatie en kennis van conflictstijlen.

Communicatie

Het labyrint begint met een kronkelig pad. Dit pad wordt verlicht door de kracht van heldere communicatie. Als je een conflict probeert te hanteren, is het cruciaal om helder en respectvol te communiceren. Gebruik communicatieve vaardigheden als vragen stellen, actief luisteren en zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat er speelt. Het is als een kaart die je de weg wijst in het labyrint.

Conflictstijlen

Dieper in het labyrint vind je deuren die leiden naar verschillende uitkomsten van het conflict. Elke persoon heeft zijn/haar eigen sleutel, zijn/haar conflictstijl, en het is belangrijk om te weten welke sleutel je moet gebruiken in welke situatie. Sommigen zijn misschien geneigd om de confrontatie aan te gaan, anderen zijn bedreven in het vermijden van conflicten. De kunst is om de juiste benadering te kiezen voor de specifieke situatie. Het is als het vinden van geheime kamers in het labyrint.

De Reus helpt jou verder!

Het labyrint van conflicthantering is een uitdaging die iedereen kan aangaan. Met de juiste tools – communicatie en kennis van conflictstijlen – kun je elk conflict omzetten in een kans voor groei en begrip. Wil jij hier graag meer over weten? De Reus B.V., business coaching en training helpt je verder! Wij bieden diverse trainingen en 1-op-1 coaching aan. Neem contact met ons op voor meer informatie!