Sandwichmethode feedback geven

Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

De kracht van constructieve feedback: de Sandwichmethode

Het probleem: niet- productieve feedback

Veel van ons hebben ervaring met het geven van feedback waarvan we hoopten dat het zou helpen, maar helaas leek het niet te werken. Soms lijkt het alsof de boodschap niet goed wordt begrepen, of nog erger, zelfs averechts werkt. Dit is frustrerend en leidt tot misverstanden, conflicten en verminderde productiviteit. Een effectieve feedbackmethode helpt om deze problemen te voorkomen en de communicatie te verbeteren.

Daarentegen heeft iedereen wel eens feedback ontvangen die ons onzeker, defensief of ontmoedigd maakte. Misschien was het te direct, te negatief of simpelweg niet goed gegeven. Dit gaat ten koste van de relatie…

De oplossing: de sandwichmethode

De sandwichmethode is een aanpak die is ontworpen om feedback te geven op een gebalanceerde en constructieve manier. Het idee is om de feedback “in te pakken”, vergelijkbaar met een sandwich. Zie hieronder de stappen om deze methode effectief toe te passen:

Stap 1: begin met opbouwende feedback

Start de feedbacksessie met een oprecht compliment of waardering. Dit helpt de ontvanger zich ontvankelijker te voelen en zet de toon voor een positieve uitwisseling.

Stap 2: Geef constructieve kritiek

Nadat je positieve feedback hebt gegeven, deel je de kritische/negatieve feedback. Zie dit en breng dit als een gezamenlijk leermoment. Wees specifiek en geef voorbeelden om de boodschap duidelijk te maken. Het is belangrijk om kritiek op gedrag of prestaties te richten, niet op de persoon zelf.

Stap 3: Sluit altijd positief af!

Sluit de feedbacksessie af door opnieuw positieve feedback te geven. Benadruk hoe de persoon kan verbeteren en hoe zijn/haar inzet wordt gewaardeerd. Dit helpt om de feedback op een constructieve en motiverende manier af te ronden.

feedbackmethode sandwich

Hoe kom je daar? Maak effectief gebruik van de sandwichmethode!

Het toepassen van de sandwichmethode vereist zorgvuldige overweging en oefening. Je wilt tenslotte een conflict voorkomen. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze methode effectief te gebruiken:

Wees oprecht

Zorg ervoor dat zowel je positieve als kritische/negatieve feedback oprecht en eerlijk is. Mensen herkennen onechte complimenten, wat de effectiviteit van de methode kan ondermijnen.

Blijf specifiek

Geef specifieke voorbeelden van gedrag of prestaties om je feedback te ondersteunen. Dit maakt het voor de ontvanger duidelijker hoe ze kunnen verbeteren.

Blijf professioneel

Houd de toon van je feedback respectvol en professioneel, zelfs als het negatieve feedback betreft. Het doel is om te helpen, niet om te kwetsen.

Let op de timing

Kies het juiste moment om feedback te geven. Probeer indien nodig 1 op 1 met elkaar in gesprek te gaan en zorg ervoor dat de ontvanger openstaat voor feedback.

Verander van perspectief

Probeer de situatie te bekijken vanuit het perspectief van de ontvanger. Dit zal je helpen om begripvol en ondersteunend te zijn.

Kortom, ga aan de slag met de sandwichmethode!

De sandwichmethode is een krachtige tool voor het geven en ontvangen van feedback. Het stelt ons in staat om op een constructieve manier te communiceren en moedigt groei en ontwikkeling aan. Door opbouwende positieve feedback te gebruiken als broodje om kritische feedback te omhullen, creëer je gebalanceerde en effectieve communicatie richting anderen.

Bij Reus Business Coaching en Training moedigen we het gebruik van de sandwichmethode aan als één van de vele technieken die we onze klanten leren bij het verbeteren van hun communicatievaardigheden. Het is een waardevolle vaardigheid die kan bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving. Ga aan de slag met de sandwichmethode en ontdek hoe het jou kan helpen om effectiever feedback te geven en te ontvangen. We zijn benieuwd of deze methode je bevalt. Laat het weten in de reacties!

Zo behaal jij daadwerkelijk jouw persoonlijke en/of bedrijfsdoelen!

Ben jij ondernemer en wil jij jouw team volle bak inspireren en enthousiasmeren? Een gemotiveerde club met mensen om jou heen creëren en hierdoor jouw bedrijf naar een volgend niveau brengen maar weet je niet hoe?

Volg de bedrijfstraining, groei door conflict of de teamtraining van team naar ’the A-team’.

Als business coach help ik helpt om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe jij de meeste energie overhoudt om jouw dromen te vervullen, jouw groei en dat van jouw bedrijf staat centraal. De Reus business training gaat samen met jou de groei van jouw mensen realiseren! Hoe mooi is het wanneer je medewerkers de fanclub van jouw bedrijf zijn.

Gedurende het traject werken we samen naar het gestelde doel toe: het laten groeien van jouw onderneming!

Meer weten? Neem contact op!