Geschreven door Jan de Reus

Oprichter Jan de Reus is Commercieel econoom, Business coach, NOBCO-geregistreerd. Na een succesvolle carrière in de retailsector richt hij zich nu op Business coaching en op ondernemers die met hun bedrijf naar de volgende fase willen doorgroeien.

Daadwerkelijk doelen behalen; zo doe je dat!

Wanneer je iedere dag een klein stapje zet, haal je vanzelf je doel(en). Het enige wat je hoeft te doen, is iedere dag een stapje maken en de volgende dag de volgende stap. Doen en doorgaan! Het behalen van doelen laten jou als persoon en je bedrijf groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat de (bedrijfs)doelen daadwerkelijk worden behaald? Lees verder!

Houd je doelen behapbaar met kleine stapjes

Toen ik 14 jaar was, liep ik samen met mijn vader een serieuze berg op in Spanje. Stevig hadden wij de pas erin, zoals échte Hollandse kerels betaamd. Wij liepen een oud vrouwtje voorbij met een grote bos kreupelhout op haar rug. Na nog 5 minuten stevig doorstappen, moest mijn vader bezweet bijkomen (en een sigaretje roken). Het oude vrouwtje kwam ons voorbij geslenterd. Met haar tandeloze glimlach begroette zij ons. Dit tafereel vond nog drie keer plaats totdat het ego van mijn vader kleiner was dan zijn gebrek aan conditie. Moraal van het verhaal; we hadden beter de kleine, rustige pasjes van de oude vrouw kunnen aanhouden, dan waren we eerder boven geweest en had ik een vader zonder spierpijn.

Doelen behalen; denk niet té groot!
Zeven kilo afvallen, meer winst halen, de marathon van New York, een hogere omzet. Stuk voor stuk mooie doelen. Sommige doelen zijn groot en behaal je niet van de één op de andere dag. Het doel kun je het best in stukjes hakken en ’tussendoelen’ vaststellen.

9 dingen die je kunt doen om je doel(en) te behalen

 1. Door alleen al deze vraag te stellen, wordt het makkelijker om tussendoelen te bepalen.
 2. Houd je doelen behapbaar door ze in stukjes te hakken.
 3. Jouw grote doel bepalen, start met het eind voor ogen.
 4. Jouw hoofddoel, is jouw mantra.
 5. Beschouw dit hoofddoel als de finish van jouw hordeloopwedstrijd; de hordes zijn geen doel maar een opstakeltje waar je overheen (of onderdoor) kan springen.
 6. Maak een subplan na iedere horde, plan de stapjes die je hiervoor moet nemen.
 7. Gewoon doen!
 8. Een ware dooddoener; een wereldreis begint ook met een eerste stap.
 9. Maak je doelen of subdoelen SMART

Waarom doelen verkleinen?

 • Je doelen zijn in kortere tijd haalbaar: doordat je doel kleiner is, lijken ze bijna binnen handbereik. Het put je niet uit. Je weet beter waar je naartoe werkt en zo kun je gericht actie ondernemen.
 • Het motiveert: kleine doelen bereik je sneller. De successen motiveren jou, je kan ze ook vieren met je team. Het stimuleert om door te gaan en te blijven werken aan je volgende doel en daarmee aan je einddoel.
 • Je komt steeds verder: met ieder klein doel dat je behaalt, komt je dichter bij je einddoel. Kijk zelf en samen met je team terug naar het resultaat dat je al behaald hebt, dat motiveert om door te gaan.
 • Je bouwt aan jouw nieuwe (persoonlijke) leiderschapsstijl: wanneer je in één keer een gewoonte omgooit, is het lastig om de verandering vol te houden. Door stap voor stap nieuwe gewoontes of gedrag aan te wennen, maak je ze deel van je leven, het wordt eigen. Het is geen wedstrijd wie er het snelste is, maar het bouwen van jouw paleis, steentje voor steentje.
 • Veel kleine veranderingen maken samen een grote verandering: wanneer je meerdere kleine veranderingen doorvoert, zal je merken hoe veel effect de som hiervan heeft op het resultaat.

Doelen daadwerkelijk behalen?

Ben jij ondernemer en wil jij, samen met jouw team, doelen behalen en je bedrijf zo naar een volgend niveau tillen maar weet je niet hoe? Als business coach help ik je graag verder met het realiseren van de groei van jou als ondernemer en zo ook van jouw mensen!

Ondernemer coaching helpt om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe jij de meeste energie overhoudt om jouw dromen te vervullen. Gedurende het traject werken we samen naar het gestelde doel toe: het laten groeien van jouw onderneming!

Meer weten? Neem contact met mij op!